Suomalaisen yhteiskunnan on pysyttävä ns. digitalisaation kärjessä, jotta voimme vastata kansainvälisen kilpailun haasteisiin. Paitsi kilpailullisia seikkoja, koneelliseen päätöksentekoon liittyy teknologian yhteiskunnallisten merkitysten ymmärtäminen.
Tarkastellaan koneellista päätöksentekoa eurooppalaisesta näkökulmasta. Käytännössä kaikki ns. superalustat (alusta, jolla on yli sata miljoonaa käyttäjää) ovat yhdysvaltalaisomistuksessa. Nämä kaupalliset toimijat, joiden algoritmien tarkka toiminta on ”musta laatikko” niin käyttäjille kuin lainsäätäjille, päättävät minkälaista tietoa eurooppalaisille kansalaisille päivittäin näytetään. Eurooppalaiset viettävät esimerkiksi yhteensä yli 60 miljoonaa tuntia päivässä Facebookissa ja tekevät yli 30 miljardia hakua Googlessa kuukausittain. Nuorempien sukupolvien mediakulutus on vielä enemmän verkkopainotteista, ja useille verkkomediat muodostavat tärkeimmän informaatiolähteen.
On siis poikkeuksellisen selvää, että amerikkalaisilla yrityksillä on superalustojen kautta suuri valta yleisen mielipiteen muodostumisessa niin Euroopassa kuin oikeastaan koko maailmassa. Tarkoituksenamme ei ole väittää, että tätä valtaa käytettäisiin tällä hetkellä väärin, mutta vallan luonteeseen kuuluu läheisesti väärinkäytön mahdollisuus. Sen vuoksi eurooppalaisten on kriittistä vähintäänkin ymmärtää, mistä algoritmien toiminnassa on kyse. Tämä ymmärrys voidaan kytkeä mm. lainsäädäntöön, jotta superalustojen toimintaa voidaan valvoa ja tarvittaessa kontrolloida.