Kategoriat
Suomeksi

Kuinka tunnistaa valeuutinen?

Facebook julkaisi hiljattain ohjeita käyttäjille valeuutisten tunnistamiseksi. Tarkemmin sanottuna ohjenuoria on kymmenen. Ne pohjautuvat Facebookin tekemään työhön valeuutisten tunnistamiseksi, ja perustuvat yleisiin tuntomerkkeihin. Ohjenuorat ovat alla, suomensin ne tästä lähteestä.

Mikä on valeuutinen?

Valeuutinen tarkoittaa uutisen kaltaista väärää informaatiota, jonka levittämisellä on usein poliittisia tarkoitusperiä. Valeuutinen voidaan siis ymmärtää propagandan yhtenä muotona, ja valeuutisten levittäminen sosiaalisessa mediassa on osa informaatiosodankäyntiä, jossa eri ryhmien mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan jonkin tarkoitusperän edistämiseksi.

Facebookin ohjeet valeuutisten tunnistamiseksi

1. Ole skeptinen otsikoista. Valeuutisilla on usein tarttuvia otsikoita, ja niissä käytetään isoja kirjaimia ja huutomerkkejä. Jos otsikon väite vaikuttaa epäuskottavalta, se luultavasti on.

2. Lue tarkasti URL-osoite. Keksitty tai luotettavaa lähdettä matkiva URL-osoite voi olla varoitusmerkki vääristä uutisista. Monet valeuutissivustot jäljittelevät aitoja uutislähteitä tekemällä pieniä muutoksia URL-osoitteeseen.

3. Kiinnitä huomiota lähteeseen. Varmista, että juttu on sellaisen lähteen kirjoittama, jonka luotettavuus on uskottava. Jos juttu tulee tuntemattomasta organisaatiosta, tutustu sen ”Tietoja” -osioon saadaksesi lisätietoja.

4. Varo epätavallista muotoilua. Monilla valeuutissivustoilla on kirjoitusvirheitä tai epäilyttävän näköiset verkkosivut. Lue huolellisesti, jos näet nämä merkit.

5. Epäile valokuvia. Valeuutiset sisältävät usein manipuloituja kuvia tai videoita. Joskus kuva voi olla aito, mutta otettu pois asiayhteydestä. Voit etsiä valokuvaa tai kuvaa esimerkiksi Google-kuvahaulla tarkastaaksesi, mistä se on peräisin.

6. Tarkista päivämäärät. Väärennetyt uutiset voivat sisältää aikajaksoja, jotka eivät ole uskottavia, tai tapahtumapäivämääriä, jotka ovat muuttuneet.

7. Tarkista todistusaineisto. Tarkista tekijän lähteet varmistaaksesi, että ne ovat tarkkoja. Todisteiden puute tai tuntemattomien asiantuntijoiden käyttö voi paljastaa valeuutisen.

8. Lue muita lähteitä. Jos mikään muu uutislähde ei raportoi samaa juttua, se saattaa merkitä, että juttu on väärä. Jos juttu raportoidaan useista luotettavista lähteistä, se on todennäköisemmin totta.

9. Onko juttu vitsi? Joskus valeuutisia voi olla vaikea erottaa huumorista tai satiirista. Tarkista, onko lähde tunnettua parodia ja viittaavatko jutun yksityiskohdat ja sävy siihen, että juttu on huumoria.

10. Jotkut jutut ovat tahallaan vääriä. Ajattele kriittisesti lukemaasi ja jaa vain uutisia, joita pidät uskottavina.

Lue lisää

Facebook (6.4.2017). Working to Stop Misinformation and False News: https://newsroom.fb.com/news/2017/04/working-to-stop-misinformation-and-false-news/

Facebook (6.4.2017). A New Educational Tool Against Misinformation: https://newsroom.fb.com/news/2017/04/a-new-educational-tool-against-misinformation/

Valheenpaljastaja: Valheet leviävät faktoja nopeammin – Facebookin faktantarkistus ei toimi: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/21/valheenpaljastaja-valheet-leviavat-faktoja-nopeammin-facebookin-faktantarkistus

Tekijä jonisalminen777

Researcher of marketing, human-computer interaction, startups, and personas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s