Kategoriat
Suomeksi

Mikä on klikkiotsikko?

Mikä on klikkiotsikko?

Lyhykäisyydessään klikkiotsikko tai klikkiansa (eng. clickbait) viittaa otsikkoon sekä siihen liittyvään verkkosisältöön, joka on harhaanjohtava ja houkuttelee klikkaamaan. Klikkiotsikon tarkoituksena on usein kerryttää klikkausten avulla mainostuloja. Periaatteena on, että mitä enemmän klikkejä, sitä enemmän mainostuloja.

Miksi klikkiotsikot toimivat?

Klikkiotsikko herättää tyypillisesti mielenkiinnon vetoamalla tunteisiin. Tavallisesti ihmiset klikkaavat negatiivisesti sävyttyneisiin otsikoihin enemmän kuin positiivisiin. Tämän ovat myös klikkiotsikoiden tekijät huomanneet, ja siksi monesti otsikot vaikuttavat tunnetasolla lähinnä kielteisellä tavalla. Klikkiotsikoiden tärkein missio on siis herättää tunteita ja saada klikkaamaan.

Kuinka tunnistaa klikkotsikko?

Klikkiotsikon tunnistaa tyypillisesti sensaatiohakuisesta tyylistä. Usein otsikko viestii jostakin hätkähdyttävästä ja rajoja rikkovasta asiasta, joka ilmeisesti olisi syytä tietää. Monesti lukija kuitenkin pettyy, kun lupauksia tarjonnut otsikko ei johdakaan mihinkään elämää mullistavaan tietoon. Sen sijaan otsikon takaa löytyvä verkkosisältö voi olla täysin päinvastaista kuin otsikon väittämä. Otsikkoon klikkaaminen johtaa esimerkiksi uutisartikkeliin, joka sisältää syvällisen tiedon sijaan lukemista häiritseviä mainoksia taikka muuta sisältöä kuin otsikossa on luvattu. Todellista informaatioarvoa ei välttämättä ole lainkaan.

Klikkiotsikot luovat epäluottamusta

Klikkiotsikoita saatetaan klikata jonkun aikaa, mutta ennemmin tai myöhemmin ihmiset eivät luota enää tiedonlähteeseen. Pettyminen laaduttomaan ja harhaanjohtavaan sisältöön johtaa lopulta siihen, ettei otsikoita edes klikata. Informaatioalustoille, kuten Google ja Facebook, klikkiotsikot edustavat siis riskiä käyttäjien huomion menettämisestä. Tämän vuoksi esimerkiksi Facebook on leikannut klikkiotsikoilta vaikuttavan sisällön näkyvyyttä.

Kohti parempaa uutisointia

Klikkiotsikot ovat herättäneet paljon keskustelua ja Suomessakin on niiden pohjalta perustettu klikkijournalismin vähentämiseksi esimerkiksi Klikinsäästäjä (https://klikinsaastaja.fi/).

Tekijä jonisalminen777

Researcher of marketing, human-computer interaction, startups, and personas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s